..:: Cebisan Kenangan ::..

Tuesday, November 9, 2010

Perkongsian : Bahana Surat Berantai 1


Benarkah ianya dipanggil surat berantai???? picture of deviant art by FallingStar14
Assalamualaikum,
Pembaca yang dirahmati Allah sekalian,
Alhamdulillah, syukur kita panjatkan kepada Allah SWT yang masih lagi member peluang untuk hidup dan terus menjalankan tanggungjawab ubudiyyah kepada NYA. Setelah sekian lama Ilham-Illahi tidak diupdate maka pada detik ini Allah telah beri peluang kepada saya untuk saya kongsikan sesuatu keapda anda. Mungkin ada yang sudah melaluinya atau mungkin juga tak pernah tahu mengenainya.
Itulah dia Surat Berantai.
Saya mula mengenali surat berantai ini sejak sekolah rendah lagi. Kalau tak silap saya ketika itu saya baru darjah tiga@ empat (tidak pasti). Suatu ketika, saya ternampak sehelai kertas putih bertaip. Lalu saya mengambil surat tersebut dan baca. Setelah selesai membacanya, saya jadi takut akan ancamannya lalu bergerak pantas untuk difotostat dan disebarkan kpd 20 orang.
Ketika itu, guru sekolah saya,Ust Abdul Malek Nampak dan baca surat tersebut. Setelah dibaca, dia mengambil surat itu dan simpan. Dia pesan jangan percaya akan surat tersebut kerana boleh jatuh SYIRIK. Saya kebingungan. Saya tidak berpuas hati ketika itu. Setelah hari berganti hari, tahun berganti tahun, surat itu saya telah lupakan. Tetapi entah kenapa, pada hari ini tiba-tiba dalam facebook saya ada insan yang menghantar mesej surat tersebut. Rasanya maklumat yang terkandung dalam surat tersebut masih sama dengan dulu.
Disini saya kongsikan surat Berantai berkenaan.
Anda boleh menilai kebenaran surat berkenaan. Adakah mempercayai boleh jatuh SYIRIK? Atau memang benar yang dicoretkan? Sama- samalah kita berfikir dan berwaspada.
************************************************************************************
Tolong sebarkan kepada seberapa banyak org Islam yg boleh...
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Ini adalah surat wasiat dari penjaga makam Nabi Muhammad SAW iaitu Sheikh Ahmad Maeine (Saudi Arabia). Pada suatu malam ketika membaca Al-Quran di makam Rasulullah SAW. selepas membaca lalu
hamba tertidur, dalam tidur hamba bermimpi didatangi Rasulullah SAW lalu bersabda kepada hamba, dalam 60 000 orang yang meninggal dunia di zaman ini tiada seorang pun yang matinya dalam keadaan beriman.
(a)isteri tidak mendengar kata suami.
(b)orang kaya tidak lagi bertimbang rasa.
(c)orang tidak lagi berzakat dan tidak membuat kebajikan.
Oleh itu wahai Sheikh Ahmad, hendaklah kamu menyedarkan kepada orang Islam ini supaya membuat kebajikan, kerana hari penghabisan(Qiamat) akan tiba di mana bintang akan terbit dari langit, sesudah itu matahari akan turun di atas kepala.
PESANAN HAMBA INI
(a) berselawat - untuk junjungan Nabi kita Muhammad SAW.
(b) bertaubatlah - dengan segera sementara Pintu Taubat masih terbuka.
(c) Bersembahyanglah
(d) berzakat - jangan ditinggalkan.
(e) Menunaikan Fardhu haji – bila berkemampuan.
(f) Jangan menderhaka kepada kedua ibu bapa.
UNTUK MAKLUMAN
1. Seorang saudagar dari Bombay telah menerima surat ini dan beliau telah mencatat sebanyak 20 salinan dan mengirimkan kepada orang lain, dia kemudiannya dianugerahi Allah dengan mendapat keuntungan yang besar dalam perniagaannya.

2.Seorang hamba Allah telah menerima surat ini tetapi tidak mengendahkannya dan menganggap wasiat ini palsu, maka selang beberapa hari kemudian anaknya meninggal dunia.

3. Pada tahun 1977 Tun Dato Mustapha bekas Ketua Menteri Sabah menerima wasiat ini kemudian mengarahkan setiausahanya mencetak sebanyak 20 salinan dan menghantarnya kepada orang lain, maka
selang beberapa hari kemudian dia telah mendapat hadiah dari kebajikan masyarakat di Malaysia Timur.
4. Tan Sri Ghazali Jawi, bekas menteri besar Perak secara tidak langsung dipecat dari jawatannya kerana apabila beliau menerima wasiat ini beliau terlupa mencetak 20 salinan untuk disebarkan kepada orang lain tetapi beliau telah menyedari kesilapannya lalu beliau mencetak semula wasiat ini dan mengirimkannya kepada orang lain, beberapa hari kemudian beliau telah dilantik menteri Kabinet Perdana Menteri.
5. Zulfikar Ali Bhuno telah menerima surat wasiat ini dan tidak percaya akan kebenarannya juga menganggap palsu lalu membuangnya ke dalam tong sampah. seminggu kemudian beliau telah dijatuhkan hukuman pancung sampai mati.
6. Di Terengganu, seorang pekerja bengkel kenderaan telah menerima wasiat ini dari pengirim yang tidak dikenali yang datangnya dari Perak lalu beliau membuat sebanyak 20 salinan seperti yang dituntut.
Alhamdulillah dia dianugerahkan oleh Allah seorang gadis berakhlak mulia seperti yang dituntut oleh
Islam. baginya anugerah ini paling agung dan tidak ada tandingannya.
7. Di Terengganu juga, seorang hamba Allah telah menerima surat ini dari orang yang tidak dikenali tetapi beliau tidak mengendahkannya dengan mengatakan ianya bohong belaka dan sengaja mengada-adakan untuk menakutkan orang yang membacanya. Beberapa hari kemudian dia telah mendapat penyakit ganjil dan penderitaanya amat menyedihkan. Setelah tiga minggu mendapat rawatan rapi di hospital, penyatkitnya sukar juga diubati oleh doktor. Akhirnya beliau teringat akan wasiat ini dan mengedarkannya kepada orang lain. Semingu kemudian barulah beliau beransur sembuh
sehingga sekarang. Banyak lagi contoh-contoh orang yang menerima wasiat ini tetapi tidak
mempercayainya dan tidak mengedarkannya atau menyampaikan kepada orang lain. Dimana mereka mendapat malapetaka. Setelah kejadian yang menggembirakan dan menyakinkan ini anda jangan lupa
menyampaikan 20 salinan wasiat dalam masa 96 jam dari masa anda menerimanya.
InsyaAllah anda akan memperolehi sesuatu
dari YANG MAHA KUASA dengan penuh keyakinan pasti ia akan menerangi hidup anda dengan nikmat kebahagiaan hidup. ISNYAALLAH.
PERHATIAN
setelah membaca wasiat ini hendaklah ditulis atau dicetak dan disampaikan kepda orang lain sebanyak 20 salinan. sekiranya telah dilakukan anda akan dianugerahkan sesuatu nikmat atau hajat anda akan dikabulkan oleh ALLah. Kata Sheikh Ahmad lagi. jika apa yang hamba katakan ini tidak benar, biarlah
hamba mati dalam kekufuran dan hamba tidak mendapat perlindungan dan syafaat Rasulullah SAW naaauzubillah. Oleh itu hendaklah ditulis atau dicetak dan disampaikan kepada orang lain. InsyaAllah
dalam masa 2 minggu anda akan berolah kebahagiaan dan ingatlah lakukan ini dengan hati yang ikhlas dan janganlah diabaikan atau dibiarkan
TLG SEBAR KAN KPD UMAT ISLAM.... SEBAR KAN 20 WASIAT NI KPD UMAT ISLAM.
*************************************************************************************
Apa pendapat anda????
Sila berikan komen jika kelapangan.

3 comments:

Anonymous said...

Post yang agak menarik dan bagus untuk dibincangkan umum sebenarnya. Sebenarnya saya tak tahu sama ada mahu percaya atau tidak dengan surat berantai ni. Takut2 sesetengah masyarakat akan menyebarkan surat itu kerana takut dengan pembalasan yang bakal diterima bukan takut kerana tidak menunaikan tanggungjawab sebagai seorang muslim untuk saling ingat memperingati.Inilah yang akan menjerumuskan diri seseorang itu kepada syirik. Dan boleh saya tahu, apakah memang perlu untuk seseorang yang mendapat surat berantai itu untuk menyebarkannya dengan cara photostat dan sampaikan kepada 20 orang?? Maksud saya, kalau kita sebarkan dengan cara lain seperti memberi peringatan dalam majlis ilmu @ seumpamanya tak boleh?? Lagi satu saya ada rakan yang pernah mendapat surat ini dan tidak mengendahkannya bukan kerana tidak percaya dengan kandungan di dalam surat itu tapi takut2 niat menyebarkan surat itu adalah untuk menyelamatkan diri drpd ditimpa bencana@malapetaka.Dan alhamdulillah hingga kini, tiada perkara yang pelik2 berlaku kepada dirinya mahupun keluarganya.Kalau kes yang mcam tu, macam mana pula??

Mutiara-Wakafan said...

Alhamdulillah...
terima kasih kerana sudi sinnggah ke Ilham-illahi dan sudi beerkongsi..
saya akan cuba menjawab persoalan yang dilontarkan...
1) pada pendapat saya ia tidak perlu disebarkan. hal ini kerana kita tidak tahu daripada mana datangnya surat tersebut dan kita pun tak pasti akan kebenaran surat itu. jika kita tetap menyebarkannya, takut2 ia akan menyebabkan kita syirik kepada Allah.
2) anggaplah apa yang berlaku kepada kawan encik/cik itu sebagai satu takdir daripada Allah. Dia berhak untuk menentukan segala ketentuan. dengan tindakan kawan encik/cik juga dapat menyelamatkn aqidah umat islam daripada daripada mensyirikkan Allah. tapi kita kena pastikan setiap apa yng kita dapat itu bersumberkan dari sumbver yang benar2 sahih.

maaf jika jawapan saya tidak memenuhi kehendak encik/cik..
mungkin encik/cik boleh merujuk kepada yang lebih arif..
jazakumullahu khairan kathira kerana sudi meluangkan masa untuk singgah..
jika encik/cik mempunyai pandangan yang lebih bernas boleh lah komennya disini untuk dikongsi bersama...

kalam-azimat said...

salam,

kepada anonymous
Insya Allah telah dijawab persoalan anda pada post yang terbaru.

Terima kasih atas keperihatinan.

mencari redhonya,
kalam-azimat